De impact van 2 minuten mindfulbreak in jouw werk

Vrijdag 07 februari 2020

"Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg"- Albert Einstein

Gezonde werk- en levenslust. Prachtige woorden waar wij als mens naar verlangen. Of je nu spreekt over de werk-, privé- of sociale context, structureel leven en werken in de overdrive is een behoorlijk energielek. Zeker als het lastig voor je is om de weg naar ontspanning terug te vinden.

In de huidige maatschappij is er veel te doen over de toenemende werk- en levensdruk binnen organisaties, teams en de mens zelf. Een recente onderzoeken laten zien dat zo’n 40% van werkend Nederland zich in deze overdrive begeeft.

Deze overdrive, het woord zegt het al, staat voor alles waar TE voor staat. Het is de energiemodus waarin mensen onder hoge, langdurige druk werken en leven. Oftewel in de overlevingsmodus of kramp.

Kenmerken zijn o.a.:

  • Niet kunnen stoppen met werken
  • Geen grip op energie
  • Geen grip op tijd
  • Verwaarlozing van gezondheid
  • Verwaarlozing van sociale omgeving

De meest gehoorde redenen om niet te kunnen of willen veranderen zijn:

  • Er kan geen tijd voor worden vrijgemaakt; de to-do-lijst gaat dan toch weer voor
  • ‘Nee’ durven of willen zeggen is heel moeilijk
  • Anderen niet teleur willen stellen of angstig om relaties te beschadigen

Niets doen kan grote gevolgen hebben: concentratieproblemen, geheugenproblemen, een vermoeid of uitgeput gevoel, hoofdpijn en problemen met slapen. Eén op de vijf van de Nederlanders is hierdoor weleens enkele weken of langer thuisgebleven.

Wat kun je wel doen en hoe dan:

‘De mindful pauze in 2 minuten’ zorgt voor de transitie om de ovedriver om te kunnen buigen naar meer rust en overzicht.

De mindful pauze is een effectieve en eenvoudige vorm van “behandeling” voor momenten dat je veel stress ervaart, je angstig voelt of overweldigd wordt door gebrek aan persoonlijk leiderschap. En zoals bij alles: oefening baart kunst.

Zo werkt het:

  1. Adem langzaam diep in, vul je longen van onder tot boven. Adem in tot aan je onderbuik en vul dan opwaarts naar je middentorso en borstkas.
  2. Richt je volledige aandacht op je lichaam Stel je open voor de sensaties in je lichaam. Neem waar wat er zich ook maar komt: warmte, kou, tintelingen, spanning of het voelen van je kleding. Je hoeft het niet te analyseren. Er is geen goed of fout.
  3. Houd je focus op jouw ademhaling. Focus je op de sensatie van de ademhaling door je neusgaten. Doe dit met zachte nieuwsgierigheid. Deze sensatie plaatst je weer helemaal in het NU.
  4. Beëindig de 2- minuten oefening en ervaar de keuze welke jij (ieder keer weer opnieuw) kunt maken hoe jij in je werk wilt staan.

Ik nodig je van harte uit om je mening te geven over dit onderwerp, inzichten of anvullende suggesties te delen.

Terug naar nieuwsoverzicht