Hoe vertel je het brein dat het veilig is?

Donderdag 08 juni 2023

Je echt kunt ontspannen omdat de situatie nu wel veilig is?

Vaak blijft na een overweldigende trauma ervaring het brein nog alert op gevaar. Wanneer je de gelegenheid krijgt om de spanning, angst en stress na zo’n ervaring te ontladen, keert het lichaam en de geest weer tot rust. Maar dat lukt niet altijd….Wanneer je lange tijd in gevaar bent als klein kind en er geen veilige omgeving, ouders of ondersteuners waren om je te kalmeren. Of wanneer je langdurig in een bedreigende, stressvolle situatie zit in een relatie, op je werk of in een andere situatie is dat lastig.

Wanneer je niet over de ervaringen en gevoelens kunt praten. Stress en spanning niet kunt ontladen bijvoorbeeld door angst of verdriet te uiten. Hetzij doordat er geen ruimte van omgeving voor is. Of door angst, schaamte vanuit jezelf. Dan blijft het brein alert en aanstaan. De stress en spanning blijft aanwezig en hoopt zich steeds meer op.

Als vergelijkbare of nieuwe situaties zich voordoen gaat het brein direct weer op alarm. Gevaar!

Schrapzetten, vluchten, vechten, bevriezen of verlammen. Dit kost het lichaam veel energie en gaat ten koste van andere lichaamsfuncties zoals verteren van voedsel, ontspannen van spieren, goed helder nadenken. Want in tijden van gevaar is dit niet belangrijk. Overleven is dan belangrijk. Dit geeft op lange termijn geestelijke, lichamelijke klachten.

Zodra we hier bewust van worden voor onszelf, naasten, onze patiënten, medewerkers, kunnen we gaan leren hoe we onszelf en de ander kunnen ondersteunen om overweldigende ervaringen te verwerken en de overleef, stressreacties tot rust te brengen.

  • Stap 1 is bewustwording van werking van trauma en reacties op lichaam en geest 
  • Stap 2 is basis veiligheid creëren door: Te luisteren zonder oordeel Rustig in en uit te ademen Te gronden door met aandacht naar voeten te gaan. Te voelen hoe ze de grond raken. Even te bewegen met de voeten. Ervoor jezelf of de ander te zijn en aan te geven het is ok, het is nu veilig. Net als bij een baby. Dit zijn de eerste dingen die je redelijk eenvoudig zelf of voor de ander kunt doen. Vanuit daar je kan je andere stappen ondernemen of indien nodig geschikte trauma therapie zoeken.

 

Terug naar nieuwsoverzicht